Ingrediënten voor het schrijven van een goede SEO-tekst

JE SCHRIJFT VOOR MENSEN ÉN GOOGLE

Natuurlijk, blogs, whitepapers en andere online content schrijf je in eerste instantie voor degenen die ze lezen. Niet voor Google. Toch is het van belang om je content ook te optimaliseren voor zoekmachines. Niet alleen om hoog te scoren, maar ook zodat jouw content terecht komt bij je doelgroepen. Dat is lastig, omdat zij elk moment in een andere fase zitten tot de aankoop van een product. Om je in te leven in de reis van je (potentiële) klant, is het see-think-do-care-model van Google het perfecte handvat.

Het see-think-do-care-model beschrijft als het ware de customer journey van de bezoeker. In de see-fase is de persoon nog niet bekend met het product of met je dienst, bij think denkt hij er al over na. De klant wil een actie verrichten tijdens de do-fase en tijdens care wordt er voor de klant “gezorgd”. Al deze fases zijn enorm verschillend en dat zou je content ook moeten zijn.

Stel jezelf voor het schrijven eerst deze vragen:

Wat is het doel van de pagina?
Wie is mijn doelgroep? 
Waar denkt hij of zij aan?
Wat hoop ik dat de lezer na afloop doet?
Als hij of zij niets doet, wat is dan plan B?

BEPAAL ZOEKWOORDEN
In elke fase heeft de klant andere gedachten, doelen, vragen en behoeften. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen door middel van een goed zoekwoordenonderzoek. Deze zoekwoorden zijn waardevol om een tekst relevant te maken. We gaan met SEO uit van de see- en think-fase. Bezoekers hebben nog geen connectie met jouw product of dienst. Een consument die op zoek is naar een televisie waarmee hij kan internetten, zoekt bijvoorbeeld niet direct naar een smart televisie. Wel naar een ‘televisie met internet’ of ‘televisie met internetverbinding’. Als je dit weet, kun je de doelgroep goed bereiken. Gebruik diverse woorden die aansluiten bij jouw doelgroep en product of dienst. Inleven in je klant is dus heel belangrijk.

SCHRIJF EEN STEENGOEDE TEKST
Houd rekening met de intentie waarmee mensen zoeken. Mensen zoeken bijvoorbeeld meer op een bepaald woord of een bepaalde combinatie dan een andere. Soms heeft de tijd van het jaar hier invloed op, of hebben bepaalde gebeurtenissen effect, houd hier rekening mee. Concentreer je volledig op de boodschap, je doelgroep en de actie die je wilt dat lezers ondernemen. Hoog scoren in Google is fijn, maar wel wanneer bezoekers daadwerkelijk dátgene doen, waarvoor je de tekst geschreven hebt.

GEBRUIK COPYWRITING TECHNIEKEN
Het is slim om gebruik te maken van copywritingtechnieken. Een copywriter is namelijk een verkoper achter een toetsenbord, en wat doen verkopers? Overtuigen en drempels gladstrijken.

Social proof en testimonials (video’s): laat gebruikers de voordelen van een product of dienst benoemen.
Zo goed mogelijk omschrijven van ‘het probleem’ in de woorden van klanten. Hierdoor ‘herkennen’ zij zich in de tekst. 
Schrijven in voordelen, in plaats van specificaties. Dit is concreet én maakt de tekst leesbaar.
Vertellen welk probleem van de klant het product of de dienst oplost.
Bepalen van een USP en dat benadrukken: waar blink jij in uit? 
Geven van eventuele garanties.


OPTIMALISEER DE TEKST MET ZOEKWOORDEN

Wanneer je een pakkende tekst hebt geschreven, is het tijd om deze te optimaliseren voor zoekmachines. Dat doe je door zoekwoorden op strategische plaatsen te verwerken zodat Google en andere zoekmachines direct weten waar de pagina over gaat.

BESTEED AANDACHT AAN DE OPMAAK
Wanneer de tekst klaar is, is het belangrijk om hem aantrekkelijk op te maken. Een pagina die er goed en betrouwbaar uitziet en ook responsive is, straalt meer autoriteit uit. En websites die jouw artikel relevant en/of nuttig vinden, delen het sneller. Dit zijn enkele van de grote factoren die zorgen voor een goede ranking in Google.

Het is ook belangrijk dat de structuur van de pagina goed en duidelijk vormgegeven is. Door gebruik te maken van headings is de tekst beter leesbaar en goed te scannen door Google, wat zorgt voor een snelle herkenbaarheid van de tekst. 

INVESTEER IN DE PROMOTIE VAN CONTENT
Wanneer je een inhoudelijk sterke tekst hebt geschreven en je de tekst hebt vormgegeven, is het fijn als mensen hem ook lezen. Daarom is het belangrijk om minstens zoveel tijd te steken in de promotie van je content.

Promoten kan gemakkelijk via social media, maar probeer de informatie ook te delen op fora, blogs en andere relevante sites. Dat levert (hopelijk) relevante links op, wat een goed signaal voor Google is.

Uiteindelijk draait SEO om het schrijven van een goede, informatieve en aantrekkelijke tekst. Onze online marketeers maken je graag wegwijs in de wereld van zoekmachine optimalisatie. 

Neem vrijblijvend contact met ons op.